duminică, 8 mai 2011

Eram tineri

Abia implinisem 18 ani .
Nu prea stiam ce inseamna viata . Eram plecat de la tara sa invat tainele electronicii in capitala Moldovei .
La sfarsit de liceu ne fauream vise despre viata noastra viitoare , despre anul 2000 .

Nenumarate oferte de a ne continua scoala !
Printre ele , un subofiter de la Centrul Militar ne incanta cu povestiri despre armata . Cand afla tata de "aspiratiile" mele in uniforma , imi povesteste de constructia socialismului la "Canal" sau in agricultura si-mi taie elanul . Desi aveam numeroase legaturi cu radiocomunicatiile (devin mai tarziu radioamator autorizat) , concluzionam impreuna ca Politehnica ofera mult mai multe perspective si-i urmam sfatul .
In ultimele ore de curs , unul dintre profesori ne-a sfatuit sa ne ferim de armata ca de "dracu`" .
Avea multe experiente nefericite legate de viata de TR-ist .
O doamna profesoara s-a oferit sa ma scape de armata cu ajutorul unui cardiolog .
Da` cine sa priceapa aceste sfaturi ? La 18 ani trebuie sa incerci cu degetul , sa simti !

Imi amintesc ca intr-o zi primesc Ordinul de Recutare . Nu prea stiam ce este asta dar am inteles ca trebuia sa ma prezint pentru o verificare in vederea incorporarii . Asa cum scria in hartie , ma prezint la ora opt la Centrul Militar al unui oras de pe Dunare . Aici , o serie de cladiri mici imprejmuite si pazite cu pusca de soldati . O curte traversate de multi militari si noi , 50-70 de tineri .
Suntem tinuti in picioare ca animalele o zi intreaga . Fara sa putem iesi pentru o gura de apa sau ceva de mancare . Undeva pe dupa-amiaza , cand toate proviziile (apa , mancare , tigari) erau terminate , suntem introdusi in costumul lui Adam , grupuri de cate cinci , in cabinetul medicului - un tip bine "uns" , in varsta , ajutat de doua asistente tinere . Suntem masurati , cantariti . Tinuti in anumite pozitii , suntem pipaiti si analizati ochiometric . Transpir de curg apele de pe mine si ma simt ingrozitor , umilit . Asistentele isi dau coate si sosotesc vesele . Cu ajutorul unei rigle , o asistenta ii arata doctorului o alunita in zona intima a unui camarad . Omul se inroseste , mai sa-i plezneasca obrajul si are o erectie de zile mari . Zambetele se transforma in hohote , doctorul le incurajeaza si noi facem haz de necaz . In acel moment testele , verificarile au luat sfarsit . Ce testare psihologica ? Tara avea nevoie de ostasi ! Aveam sa aflu  mai tarziu ca erau printre noi si "saraci cu duhul" , oameni care n-aveau ce cauta in armata cu pusca in mana , dar asta-i alta poveste .
Dupa o zi de umilinta suntem trimisi acasa cu indemnul sa ne prezentem de urgenta cand tara ne va cere .
Stiu ca am ajuns tarziu acasa . Familia s-a amuzat de patania mea . Eu am ramas cu un gust amar .

Asta a fost RECRUTAREA .

Articol din 20 Ian 2009 - 03:10:29 , preluat de pe http://amintiri.blogz.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu